Boraink – Korábbi tételek

ApróKertek Pincészet - Néró

Tófehérke 2020

száraz fehérbor

A nemesített-rezisztens szőlőfajták a kezdetek óta foglalkoztatnak bennünket. Jelen bor az egri fejlesztés Bianca és a freiburgi favorit Solaris házasítása. Érdekessége, hogy a pincénk körül termő, bakművelésű tőkéket egyetlenegyszer sem kellett permetezni, még kontakt szerekkel sem. Egybe szüreteltük, spontán erjesztettük, tartályban érleltük. A végeredmény egy izgalmas illatú és zamatú, testes, száraz fehérbor, ami kicsit egy sauvignon blancra emlékeztet, de persze önálló egyéniség. Az első kísérletünk ebben a formában és, ha rajtunk múlik, lesz folytatás. 100 palack készült összesen.

rozé2020

 

Rozé La Grange 2020

Rozé, ahogyan mi szeretjük. Érett pázmándi kékfrankos, kézzel válogatva és darálva. 12 órás héjon tartás, spontán erjedés, részleges almasavbontás, majd érlelés használt magyar tölgyfahordóban fél évig. Komoly szerkezet, a pirosbogyós gyümölcsösség a hordó aromáival és a finomseprőn tartás adta krémességgel egészül ki.
 
 
ApróKertek Pincészet - Könnyűvér

Csodálatos mandarin 2020

A bort 1/3 rész cserszegi fűszeresből, 1/3 öregtőkés vegyes szőlőből és 1/3 rész rajnai rizlingből házasítottuk. 2/3-a részben héjon erjedt és hordóban érett. Nem lett vérbeli narancsbor, annál elegánsabb, könnyedebb, ezért a név: “csak” mandarin. És persze mert nagyra tartjuk Bartók Bélát. 🙂 Illatát a cserszegi, szerkezetét a rajnai határozza meg, íze pedig egyedi, aprókertekes, sosemvolt, nemislesztöbbé. Készült 280 palack.

ApróKertek Pincészet - Néró

RnR 2020

száraz fehérbor

…azaz rizling&rizling, olasz és rajnai egyenlő arányú házasítása. Az olasz a kedvességet, otthonosságot, a rajnai a rá jellemző csilingelő savakat hozta ebbe a házasságba. Egy spontán, tartályban erjedt, majd érlelt természetes bor, ami nem feszegeti a határokat, jóivású, friss, mégis vannak rétegei, ezáltal több síkon értelmezhető. Nem sértődik meg, ha jól behűtve vagy akár szódával turbózva fogyasztjuk, de akkor sem okoz csalódást, ha odafigyelve elmélyülünk benne. Készült 330 palack.

Aprókert Pincészet - NarancsosKert

NarancsosKert 2019

szűretlen fehérbor

Egy újabb kísérleti tétel. Egybeszüretelt fehérszőlőből (ezerjó, mézesfehér, zalagyöngye), vörösboros eljárással, részbeni héjon erjesztéssel készült bor, ami 10 hónapig érett tölgyfahordóban, majd jött a csavar: a palackozás előtt kavartunk egyet a hordó alján összegyűlt finomseprőn és elvesztünk. Olyan gazdag és izgalmas illatokat és ízeket éreztünk, hogy merész döntésre ragadtattuk magunkat: így palackoztuk a bort. Az érlelési finomseprő tehát ott van minden palackban. Fogyasztható dekantálva a seprőről óvatosan letöltve, de mi azt ajánljuk: bontás előtt egy szolíd rázás éés…nem a megszokott fehérboros gyümölcsöket és virágokat kapjuk. Helyette zöld- és herbatea, birs, kompót, ásványosság. A kraft sörök rajongói tuti szeretni fogják, de egy próbát mindenkinek javaslunk, a horizont szélesítése mindig jó móka. És nagyon lehet főzni hozzá!

ApróKertek Pincészet - Néró

Néró 2019

száraz szűretlen vörösbor

Továbbra is kísérletezünk ezzel a roppant izgalmas fajtával, de úgy tűnik jó úton vagyunk. A ’18-as méltó folytatása, az évjáratnak megfelelően több gyümölccsel, a technológia folyományaként kevesebb újhordó hatással (másodtöltésű tölgyfahordóban érett), továbbra is kísérleti mennyiségben. Már csak a Bálint Boráriumban kapható!

Aprókertek Pincészet - Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon 2019

vörösbor

A ’17-es és a ’18-as után itt az utolsó cabernet tőlünk, a fókusz, terveinknek megfelelően átkerül a kékfrankosra. A bor alapanyaga a Csekésben termett Köllő Zsolti barátunk gondozásában. Ahogy eddig is: nem lehengerlő, hanem jól iható bort készítettünk a fajtából rövidebb héjon tartással, többéves-hordóban való érleléssel. Izgalmas, az évjáratot hűen tükröző karakter. Ebből már “gigantikus mennyiség”, 300 palack került forgalomba.

Aprókertek Pincészet - 3Kert

3Kert 2019

néró, kékfrankos, kadarka, csóka – száraz vörösbor

Három öregtőkés szőlőskert a pázmándi szőlőhegyen=3+1 bor. A kertenként külön elkészült 3 borból (kékfrankos, néró és budai vörös, azaz kadarka és csóka) palackozás előtt “lecsíptünk” egy kicsit és egy hordónyit érleltünk további négy hónapig, majd derítés és szűrés nélkül palackba töltöttük. Tettük mindezt azért, hogy a három különböző egyéniség egyesítse erőit, de mindezzel együtt el is veszítse magát és a lehető legtöbb figyelmet ezáltal a termőterületre irányítsuk.

Többéves érlelési potenciál, karcsú, elegáns, savakra épülő szerkezet, ásványosság, egyedi karakter. A pázmándi Szőlőhegy üzenete 2019-ből.

 

ApróKertek Pincészet - Budai Vörös

Budai Vörös 2019

száraz, szűretlen vörös házasítás (kadarka, csóka)

A 18-19. századi Budának – ami egy jelentős borvidék volt akkoriban – legfontosabb bortípusa egy kadarkából és csókaszőlőből készült vörös házasítás volt. A csóka megtámogatta a kadarkát színnel, savval, tanninnal, a bor így a korabeli körülmények között szállíthatóvá vált. A budai és pesti polgárságon túl ezáltal a bécsiek körében is keresett és megbecsült árucikké vált.
Ezt az egykor hagyományos bortípust szeretnénk megidézni és megismertetni.
Ötven éves, bakművelésű szőlőtőkék a pázmándi Cseplek-hegy tetején, DK-i fekvés, virágzó sorköztakaró, a szőlő közt gyümölcsfák. Talán legszebb szőlőskertünk borát zártuk szűretlenül mindössze 160 palackba.
(Update: Úgy látszik jól sikerült a bor :), egy fb poszt hatására el is fogyott a pincénél a kb. 100 palack, szemfülesek még elcsíphetik a Bálint Boráriumban és Bp-en a Van Boris-ban.)

ApróKertek Pincészet - Könnyűvér

Könnyűvér 2019

A pázmándi közös vörös!

Egy izgalmas kezdeményezés gyümölcse, barátainknál, a másik 3 pázmándi borászatnál is érdemes lesz keresni, hisz ez az első pázmándi közösségi bor! Részletek hamarosan a boros sajtóban, addig annyi, hogy egy könnyed, száraz, nagyon gyümölcsös borra készüljetek kékfrankos és néró házasításából.

http://www.konnyuver.hu
http://www.borsmenta.hu/beszelgetunk/itt-a-konnyuver