Boraink – Korábbi tételek

Aprókertek Pincészet - Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon 2019

vörösbor

A ’17-es és a ’18-as után itt az utolsó cabernet tőlünk, a fókusz, terveinknek megfelelően átkerül a kékfrankosra. A bor alapanyaga a Csekésben termett Köllő Zsolti barátunk gondozásában. Ahogy eddig is: nem lehengerlő, hanem jól iható bort készítettünk a fajtából rövidebb héjon tartással, többéves-hordóban való érleléssel. Izgalmas, az évjáratot hűen tükröző karakter. Ebből már “gigantikus mennyiség”, 300 palack került forgalomba.

ApróKertek Pincészet - Budai Vörös

Budai Vörös 2019

száraz, szűretlen vörös házasítás (kadarka, csóka)

A 18-19. századi Budának – ami egy jelentős borvidék volt akkoriban – legfontosabb bortípusa egy kadarkából és csókaszőlőből készült vörös házasítás volt. A csóka megtámogatta a kadarkát színnel, savval, tanninnal, a bor így a korabeli körülmények között szállíthatóvá vált. A budai és pesti polgárságon túl ezáltal a bécsiek körében is keresett és megbecsült árucikké vált.
Ezt az egykor hagyományos bortípust szeretnénk megidézni és megismertetni.
Ötven éves, bakművelésű szőlőtőkék a pázmándi Cseplek-hegy tetején, DK-i fekvés, virágzó sorköztakaró, a szőlő közt gyümölcsfák. Talán legszebb szőlőskertünk borát zártuk szűretlenül mindössze 160 palackba.
(Update: Úgy látszik jól sikerült a bor :), egy fb poszt hatására el is fogyott a pincénél a kb. 100 palack, szemfülesek még elcsíphetik a Bálint Boráriumban és Bp-en a Van Boris-ban.)

ApróKertek Pincészet - Könnyűvér

Könnyűvér 2019

A pázmándi közös vörös!

Egy izgalmas kezdeményezés gyümölcse, barátainknál, a másik 3 pázmándi borászatnál is érdemes lesz keresni, hisz ez az első pázmándi közösségi bor! Részletek hamarosan a boros sajtóban, addig annyi, hogy egy könnyed, száraz, nagyon gyümölcsös borra készüljetek kékfrankos és néró házasításából.

http://www.konnyuver.hu
http://www.borsmenta.hu/beszelgetunk/itt-a-konnyuver