Boraink

Olaszrizling 2020

Olaszrizling 2020

Olaszrizlingünk harmadik évjárata. A présházunk felett lévő keleti fekvésű, löszös talajú kert 40 éves, átoltott tőkéiről szüreteltük 3 részletben. Egyik rész 6 nap héjon tartás után használt barique hordóban, többi részlet tartályban pihent 9 hónapot. Természetesen spontán erjesztettük. Készült 470 palack.

ApróKertek Pincészet - Könnyűvér

Csodálatos mandarin 2020

A bort 1/3 rész cserszegi fűszeresből, 1/3 öregtőkés vegyes szőlőből és 1/3 rész rajnai rizlingből házasítottuk. 2/3-a részben héjon erjedt és hordóban érett. Nem lett vérbeli narancsbor, annál elegánsabb, könnyedebb, ezért a név: “csak” mandarin. És persze mert nagyra tartjuk Bartók Bélát. 🙂 Illatát a cserszegi, szerkezetét a rajnai határozza meg, íze pedig egyedi, aprókertekes, sosemvolt, nemislesztöbbé. Készült 280 palack.

ApróKertek Pincészet - Könnyűvér

Könnyűvér 2020

A “pázmándi közös vörös” második évjárata. Négy pázmándi borászat összefogásából született közösségi bor, amit minden pincészet maga készít el, de azonos szabályok mentén. Röviden: kékfrankos alapú száraz, vörös házasítás, hordómentesen. A miénkben 20% néró egészíti ki a kékfrankost, könnyed, gyümölcsös “jóidővörös”, a tavalyihoz képest egy kicsivel több struktúrával és tanninnal, alacsony (12%) alkohollal és rengeteg pirosbogyós gyümölcs aromájával. Készült 1100 palackkal.

http://www.konnyuver.hu

rozé2020

 

Rozé La Grange 2020

Rozé, ahogyan mi szeretjük. Érett pázmándi kékfrankos, kézzel válogatva és darálva. 12 órás héjon tartás, spontán erjedés, részleges almasavbontás, majd érlelés használt magyar tölgyfahordóban fél évig. Komoly szerkezet, a pirosbogyós gyümölcsösség a hordó aromáival és a finomseprőn tartás adta krémességgel egészül ki.
 
 
ApróKertek Pincészet - Néró

RnR 2020

száraz fehérbor

…azaz rizling&rizling, olasz és rajnai egyenlő arányú házasítása. Az olasz a kedvességet, otthonosságot, a rajnai a rá jellemző csilingelő savakat hozta ebbe a házasságba. Egy spontán, tartályban erjedt, majd érlelt természetes bor, ami nem feszegeti a határokat, jóivású, friss, mégis vannak rétegei, ezáltal több síkon értelmezhető. Nem sértődik meg, ha jól behűtve vagy akár szódával turbózva fogyasztjuk, de akkor sem okoz csalódást, ha odafigyelve elmélyülünk benne. Készült 330 palack.

ApróKertek Pincészet - Néró

Tófehérke 2020

száraz fehérbor

A nemesített-rezisztens szőlőfajták a kezdetek óta foglalkoztatnak bennünket. Jelen bor az egri fejlesztés Bianca és a freiburgi favorit Solaris házasítása. Érdekessége, hogy a pincénk körül termő, bakművelésű tőkéket egyetlenegyszer sem kellett permetezni, még kontakt szerekkel sem. Egybe szüreteltük, spontán erjesztettük, tartályban érleltük. A végeredmény egy izgalmas illatú és zamatú, testes, száraz fehérbor, ami kicsit egy sauvignon blancra emlékeztet, de persze önálló egyéniség. Az első kísérletünk ebben a formában és, ha rajtunk múlik, lesz folytatás. 100 palack készült összesen.

Aprókert Pincészet - NarancsosKert

NarancsosKert 2019

szűretlen fehérbor

Egy újabb kísérleti tétel. Egybeszüretelt fehérszőlőből (ezerjó, mézesfehér, zalagyöngye), vörösboros eljárással, részbeni héjon erjesztéssel készült bor, ami 10 hónapig érett tölgyfahordóban, majd jött a csavar: a palackozás előtt kavartunk egyet a hordó alján összegyűlt finomseprőn és elvesztünk. Olyan gazdag és izgalmas illatokat és ízeket éreztünk, hogy merész döntésre ragadtattuk magunkat: így palackoztuk a bort. Az érlelési finomseprő tehát ott van minden palackban. Fogyasztható dekantálva a seprőről óvatosan letöltve, de mi azt ajánljuk: bontás előtt egy szolíd rázás éés…nem a megszokott fehérboros gyümölcsöket és virágokat kapjuk. Helyette zöld- és herbatea, birs, kompót, ásványosság. A kraft sörök rajongói tuti szeretni fogják, de egy próbát mindenkinek javaslunk, a horizont szélesítése mindig jó móka. És nagyon lehet főzni hozzá!

ApróKertek Pincészet - Néró

Néró 2019

száraz szűretlen vörösbor

Továbbra is kísérletezünk ezzel a roppant izgalmas fajtával, de úgy tűnik jó úton vagyunk. A ’18-as méltó folytatása, az évjáratnak megfelelően több gyümölccsel, a technológia folyományaként kevesebb újhordó hatással (másodtöltésű tölgyfahordóban érett), továbbra is kísérleti mennyiségben. Már csak a Bálint Boráriumban kapható!

Aprókertek Pincészet - 3Kert

3Kert 2019

néró, kékfrankos, kadarka, csóka – száraz vörösbor

Három öregtőkés szőlőskert a pázmándi szőlőhegyen=3+1 bor. A kertenként külön elkészült 3 borból (kékfrankos, néró és budai vörös, azaz kadarka és csóka) palackozás előtt “lecsíptünk” egy kicsit és egy hordónyit érleltünk további négy hónapig, majd derítés és szűrés nélkül palackba töltöttük. Tettük mindezt azért, hogy a három különböző egyéniség egyesítse erőit, de mindezzel együtt el is veszítse magát és a lehető legtöbb figyelmet ezáltal a termőterületre irányítsuk.

Többéves érlelési potenciál, karcsú, elegáns, savakra épülő szerkezet, ásványosság, egyedi karakter. A pázmándi Szőlőhegy üzenete 2019-ből.