Boraink

Alább a teljesség naiv igényével igyekszünk minden forgalomba került borunkról pár keresetlen őszinte szót némi konkrétummal fűszerezve megadni a kedves érdeklődő számára. Fontos, hogy ez a lista nem fedi a pincénknél lévő aktuális választékot, főleg a korábbi évjáratok tételeit sokszor már csak a borainkat forgalmazó vinotékákban, éttermekben van esély fellelni. Az árakról és a borválasztékról érdeklődj bátran a Kapcsolat lapon megadott elérhetőségeken.

Johanna 21

Budai Vörös 2021

Pincénk „csúcsbora”, kadarkából és csókaszőlőből készül, a történetéről van egy blog bejegyzésünk itt: https://www.aprokertek.hu/a-budai-voros-rol/
És van egy borsmentás cikkünk is emerre: https://www.borsmenta.hu/iszunk/aprokertek-budai-voros
A filoxéra óta tudtunkkal más nem készített ilyen házasítást 2019-ig. Ez már a harmadik évjárat és most sem sok, mindössze 400 palack készült. De ez a 400 palack talán az elmúlt 9 évünk legszebb borát tartalmazza, 2021-ben mind a Kadarkát, mind a Csókát sikerült ideális időben, tökéletes érésben leszüretelni és aztán megőrizni a pincében ezt a különleges minőséget.
olaszrizling21

Olaszrizling 2022

Nem egy egyszerű évjárat kellemes meglepetése a 22-es olaszrizlingünk. 🙂 Szokásosan több etapban szüreteltük a különböző klónokat, mindez kiegészült a 2020-as Cseplek oldali telepítésünk aszály és sáskák által is sújtott megmentett szűztermésével. Természetesen spontán erjedt, a legszebb fürtök közel egy hétig héjon áztak, tartályban érleltük 7 hónapot, derítés és kíméletes szűrés után palackoztuk júliusban. Kb 400 palack lett, ismét nem sok, de nagyon szeretjük, megbecsüljük.
könnyűvér21

Rebeka 2022

Titkos fehér küvé
„Nem az ősöket kell követni, hanem amit az őseink követtek.” – Kassai Lajos
Pincénk birtokbora, egy sokkomponensű házasítás. Összetétele titkos, mert a célunk nem a fajták, hanem a termőterület és a pincefilozófiánk bemutatása általa. Alkonyi László írta egykoron az alábbi analógiát: ”…a fotós megfelelője a borász, a kép megfelelője pedig a bor. Az évjárat nem más, mint a fény, aminek megvilágításában készül a kép, a tárgynak pedig, amiről a képet készítjük a termőhely a megfelelője. S mi a szőlőfajta a hasonlat szerint? A fényképezőgép, amivel a képet készítjük. …
Találkoztak már olyan fényképpel, ami a fényképezőgépről kapta a címét?”
A magyar borkultúrában évszázadokon át ismeretlen volt a fajtabor. Senki nem ivott rizlinget vagy kadarkát. Ittak tokajit, csopakit, egrit, somlait. Pázmándon persze pázmándit. Ezt a hagyományt igyekeztünk újragondolni. A végeredmény egy szelíden illatos, kedves, komplex és jól iható természetes fehérbor.

könnyűvér21

RnR 2022

Rizling és rizling, rajnai és olasz, száraz fehér házasítás.
„Kergülj meg egy kicsit és csavarodj be!”– Hajdú-Bihari Napló, 1957.
A rajnai rizlingért egy kis kirándulást tettünk. No, nem messzire, csak a szomszédos Nadapra, aminek szőlőhegyén a fajta legendásan jól érzi magát. De az etalon mégiscsak Wachau, szóval hozzáigazítottuk kicsit a saját ízlésünkhöz és egyharmad résznyi olaszrizlinggel „pacifikáltuk” áradó
karakterét. Jó savú, férfias, friss karakterű küvé. Jellegét inkább az olasz, szerkezetét a rajnai adja, aromatikája hűvös, zöldfűszeres, virágos, fehér húsú gyümölcsös. Konklúzió: jól áll egymásnak a két fajta.

Johanna 21

Johanna 2022

Szűretlen kékfrankos rozé.
Világot kell csinálni, erre tanít Csontváry” Lackfi János
„Tudjuk” milyen a rozé. Szórakoztatóan könnyed, felejthető, éretlen savú, halványrózsaszín, tuttifrutti aromájú.
Na ez nem olyan
.
A válogatott és érett kékfrankost egy éjszakán át áztattuk, spontán erjesztettük és 3 hónapig sokadtöltésű 225 literes hordóban seprőn érleltük. Elhagytuk a derítést, a szűrést, a szivattyúzást, palackozás előtt pedig felkevertük és a világ legegyszerűbb módszerével gravitáció és gumicső palackba töltöttük. A megszokottnál sötétebb, opálos, intenzív
pirosbogyós aromatikájú természetes bor, amit jó szívvel ajánlunk bármilyen paprikás vagy paradicsomos étel mellé, de még jobb szívvel főszereplőnek, bármilyen örömteli tevékenységgel kiegészítve.
könnyűvér21

Könnyűvér 2022

„A legnagyobb gondolatok mindig egyszerűek.” – William Golding
Közösségi vörösborunk – ami immár öt változatban készül – aktuális évjáratánál egy kicsit változtattunk. A kékfrankos aránya 80-ról 60%-ra csökkent, nálunk új játékosként bekerült viszont a cabernet. Az eredmény ugyanolyan gyümölcsös és könnyed, mint eddig, a komplexitás viszont
fokozódott. Minimális tannin, alacsony alkohol, maximális ihatóság és szórakoztatás. Ami nem romlott el, nem javítjuk, ami egyszerűen jó, nem bonyolítjuk. 🙂

könnyűvér21

Pét-Nat 2022

Kékfrankos természetes gyöngyöző rozé
Első PétNatunk, de a lelkes visszajelzéseknek köszönhetően biztos, hogy nem a utolsó. És nem tervezett gyermek, hanem csak úgy lett, az évjárat/időjárás/jóisten hozta így, és milyen jó, hogy hozta. 3 éves kékfrankos telepítésünk szűzterméséből készült, alacsony alkohol, kirobbanó gyümölcs, javarészt málnaszörp, nemrobbanó, moderált buborék (védelmi felszerelés nélkül nyitható!), friss savak, pici maradékcukor. Összesen 250 palack készült.

Néró21

Néró 2021

 

 
olaszrizling21

Kékfrankos

 

 
olaszrizling21

Olaszrizling 2021

 
Johanna 21

Budai Vörös 2020

Pincénk „csúcsbora”, kadarkából és csókaszőlőből készül, a történetéről van egy blog bejegyzésünk itt: https://www.aprokertek.hu/a-budai-voros-rol/
A filoxéra óta tudtunkkal más nem készített ilyen házasítást 2019-ig. Ez a második évjárat és mindössze 280 palack készült, ezért az elérése is limitált: kapható Pázmándon a Bálint Boráriumban és nálunk a pincénél. Hogy lehetőség szerint mindenki megkóstolhassa, aki szeretné, háztartásonként max.1 karton (6 palack) vásárolható belőle.
Johanna 21

Johanna 2021

Kékfrankos rozé.
Tavaly nagy siker volt az első rozénk, egy kissé formabontó tétel, bár van rá már példa itt-ott: a „4évszakos” vagy, ha úgy tetszik „komoly” rozé. Hozamkorlátozott és érett alapanyag, kicsit hosszabb héjon tartás, mélyebb szín, hordós érlelés, nagyobb test. Aztán persze megfejeltük: az első hordót seprőfelkavarás után töltöttük, így a bor kissé opálos és nagyon izgalmas. Lesz majd valamivel hagyományosabb verzió is kevesebb finomseprővel, de természetesen szűretlenül az is. Ádám kisebbik lányáról a Johanna nevet kapta a keresztségben. 
könnyűvér21

RnR 2021

Rizling en Rizling, olasz és rajnai, Rákkenroll! Száraz fehér házasítás. Eddigi talán legszebb fehérborunk lett a 2021-es RnR.

könnyűvér21

Könnyűvér 2021

Már a harmadik évjáratunk a pázmándi közös vörösből. A „szokásos” Kékfrankos és Néró házasítás kb. 80%-20% arányban. 2021-ben visszatértünk az első évjárat stílusához: kevesebb tannin és szín, maximális gyümölcsösség a végeredmény.