Boraink

Johanna 21

Budai Vörös 2020

Pincénk “csúcsbora”, kadarkából és csókaszőlőből készül, a történetéről van egy blog bejegyzésünk itt: https://www.aprokertek.hu/a-budai-voros-rol/
A filoxéra óta tudtunkkal más nem készített ilyen házasítást 2019-ig. Ez a második évjárat és mindössze 280 palack készült, ezért az elérése is limitált: kapható Pázmándon a Bálint Boráriumban és nálunk a pincénél. Hogy lehetőség szerint mindenki megkóstolhassa, aki szeretné, háztartásonként max.1 karton (6 palack) vásárolható belőle.
Johanna 21

Johanna 2021

Kékfrankos rozé.
Tavaly nagy siker volt az első rozénk, egy kissé formabontó tétel, bár van rá már példa itt-ott: a “4évszakos” vagy, ha úgy tetszik “komoly” rozé. Hozamkorlátozott és érett alapanyag, kicsit hosszabb héjon tartás, mélyebb szín, hordós érlelés, nagyobb test. Aztán persze megfejeltük: az első hordót seprőfelkavarás után töltöttük, így a bor kissé opálos és nagyon izgalmas. Lesz majd valamivel hagyományosabb verzió is kevesebb finomseprővel, de természetesen szűretlenül az is. Ádám kisebbik lányáról a Johanna nevet kapta a keresztségben. 
könnyűvér21

RnR 2021

Rizling en Rizling, olasz és rajnai, Rákkenroll! Száraz fehér házasítás. Eddigi talán legszebb fehérborunk lett a 2021-es RnR.

könnyűvér21

Könnyűvér 2021

Már a harmadik évjáratunk a pázmándi közös vörösből. A “szokásos” Kékfrankos és Néró házasítás kb. 80%-20% arányban. 2021-ben visszatértünk az első évjárat stílusához: kevesebb tannin és szín, maximális gyümölcsösség a végeredmény.

LegyenVörös 2020

LegyenVörös 2020

„Nekem mindegy, csak a színe legyen vörös,
Mint a hajnal alja, vörös,
Legyen mindegy, legyen vörös…”
Kétharmad részt Kékfrankos, egyharmad részt Merlot szőlőkből készült házasítás. A Kékfrankos 2019-ből, Merlot 2020-ból, tavaly találkoztak a pincében egy barrique hordóban és egy év békés együttlét után kerültek palackba, szám szerint
249-be.

Kadarka 2020

Kadarka 2020

Könnyed, fűszeres kadarka, 50 éves, bakművelésű tőkékről, sok kézi munkával és kíméletes növényvédelemmel termesztett szőlőből. Spontán erjedés, egy év hordós érlelés, kíméletes palackozás. A pázmándi szőlőhegy “grand cru”-jéről, köves, délkeleti, szeles fekvésből. Készült 133 palack.

Néró 2020

Néró 2020

A hűvös évjárat megadta a lehetőséget ennél a korai érésű fajtánál, hogy magas beltartalmi értékek mellett is alacsony alkoholú, vibráló savérzetű, gyümölcsös bor szülessen pincénkben. A nyílt kádas, spontán erjesztést egy év sokadtöltésű fahordós érlelés, majd alacsony kénszint melletti, derítés és szűrés nélküli, egyszerű palackozás követte. Jóivású, gazdag aromatikájú bor, teljességgel vegyszermentesen a pázmándi szőlőhegyről. Készült 260 palack.

Olaszrizling 2020

Olaszrizling 2020

Olaszrizlingünk harmadik évjárata. A présházunk felett lévő keleti fekvésű, löszös talajú kert 40 éves, átoltott tőkéiről szüreteltük 3 részletben. Egyik rész 6 nap héjon tartás után használt barique hordóban, többi részlet tartályban pihent 9 hónapot. Természetesen spontán erjesztettük. Készült 470 palack.

ApróKertek Pincészet - Könnyűvér

Könnyűvér 2020

A “pázmándi közös vörös” második évjárata. Négy pázmándi borászat összefogásából született közösségi bor, amit minden pincészet maga készít el, de azonos szabályok mentén. Röviden: kékfrankos alapú száraz, vörös házasítás, hordómentesen. A miénkben 20% néró egészíti ki a kékfrankost, könnyed, gyümölcsös “jóidővörös”, a tavalyihoz képest egy kicsivel több struktúrával és tanninnal, alacsony (12%) alkohollal és rengeteg pirosbogyós gyümölcs aromájával. Készült 1100 palackkal.

http://www.konnyuver.hu