Szőlőskertünk

Jobban mondva, kertjeink. Van belőle vagy egy tucat, és mind apró. De ez nem baj, sőt, talán ez a lényeg. Mert úgy gondoljuk, hogy a változatos talaj és a különböző kitettségek óriási lehetőséget rejtenek magukban; ezt a sokszínűséget és összetettséget szeretnénk megjeleníteni borainkban.

Kertjeink a Velencei-tó északi partján, a Velencei-hegység legkeletibb részén lévő Pázmánd szőlőhegyén találhatóak, két dombon és a köztük lévő völgyben. Talajuk változatos, andezit alapkőzeten néhol több méteres lösz, néhol csak néhány centiméter erdőtalaj borítással. Méretük 800-4000 nm között van, de még ilyen kis területen belül is előfordul hogy néhány 10 m távolságra az alapkőzet sárgából vörösbe, majd hófehérbe vált.

Nagyjából 1,5 hektáron gazdálkodunk kb. 8000 tőkével, öt Kárpát-medencei szőlőfajtával: olaszrizling, kékfrankos, kadarka, csókaszőlő és néró terem bakművelésben, alacsony és középmagas kordonon. A szőlő művelése során nem uralomra, hanem harmóniára törekszünk.

Számunkra a szőlőskert nem ültetvény és nem monokultúrás termelési eszköz. Sokszínű, sokfajú élőhely. A szőlőn kívül él benne fű, fa, virág, állat és ember. A sorok közti fűben rovarok és gyíkok szaladgálnak, a köztes gyümölcsfákon madarak csiripelnek, a végébe kihordott levágott tőkerészek alatt sün fészkel. Ja és a halak! Azok nincsenek.

Ahol feltétlenül kell, kézzel kapálunk, gyomirtót, rovarölőt, felszívódó gombaölőt nem használunk, madáretetőt télen annál inkább, megtérül bőségesen. Sokat zöldmunkázunk, tőkéinknél az egyensúly elősegítése a cél, a termés rajtuk fél és másfél kiló közti, fajtától, évjárattól, tőkekortól függően. Legidősebb tőkéink 50 plusszosak, a legfiatalabbakat 2020-ban telepítettük, de természetesen az idős szőlőkben folyamatos a pótlás.

Dióhéjban ennyi. Aki többre kíváncsi, jöjjön el a pázmándi Szőlőhegyre, látogasson meg minket!

ApróKertek Pincészet - Szőlőskert
ApróKertek Pincészet - Szőlőskert
ApróKertek Pincészet - Szőlőskert
ApróKertek Pincészet - Szőlőskert
ApróKertek Pincészet - Szőlőskert