Borospincénk

Pincénk a pázmándi Szőlőhegy lábánál található az út mentén, az 5-ös km táblánál az olaszrizlinges kertünkben.

Mindössze 24 nm, téglából épült, a présházhoz tapasztott „púppince”, relatíve nagy hőingással. Télen 5 °C-ra is lehűl, nyár végére 18°C köré melegszik. Ezt az ingadozást igyekszünk beépíteni a technológiánkba az érlelés során, tavasszal forgalomba kerülő borainkat leszámítva, nem alkalmazunk sem hideg, sem melegkezelést palackozás előtt. Boraink jellemzően 6-12 hónapot töltenek itt.

Ősszel ide szállítjuk be a környező kertjeinkből a szőlőt, ami bogyózást követően spontán indul erjedésnek. Az erjedési hőmérsékletet csak szélsőséges esetben befolyásoljuk minimális hűtéssel. Bortípustól függően minden szőlőnk ázik héjon nyílt kádban, a rozé néhány órát, a fehér kb. egy napot, a vörösek 5-14 napot. A préseléshez hagyományos, fakosaras prést használunk, ahol szükséges, az almasavakat irányítottan bontjuk.

Az érleléshez használunk tartályokat és fahordókat is.
Vörösborainknál mellőzzük a derítést és a szűrést, ha van rá mód, a szivattyú használatát is, hogy minél érintetlenebb formában kerülhessenek palackba. Sokszor a letöltésükhöz mindössze egy gumicsövet használunk, ami elég lassú és munkás, de úgy érezzük, megtérül.

Összességében, bár minden minden évben igyekszünk csiszolni, fejleszteni, az alapok ugyanazok: a lehető legkevesebb, legtermészetesebb és legegyszerűbb technológia a pincében. Hisszük, hogy a jó bor a szőlőben készül el, ezért sokkal nagyobb hangsúlyt is kap nálunk. Ott maximalisták, a pincében minimalisták igyekszünk lenni, így esélyünk sincs trendeket követni, a borainkat az évjárat és a termőhely határozza meg elsődlegesen.

ApróKertek Pincészet - Borospince
ApróKertek Pincészet - Borospince
ApróKertek Pincészet - Borospince
ApróKertek Pincészet - Borospince
ApróKertek Pincészet - Borospince