Boraink – Korábbi tételek
Budai Vörös 2021
És van egy borsmentás cikkünk is emerre: https://www.borsmenta.hu/iszunk/aprokertek-budai-voros
Könnyűvér 2022
„A legnagyobb gondolatok mindig egyszerűek.” – William Golding
Közösségi vörösborunk – ami immár öt változatban készül – aktuális évjáratánál egy kicsit változtattunk. A kékfrankos aránya 80-ról 60%-ra csökkent, nálunk új játékosként bekerült viszont a cabernet. Az eredmény ugyanolyan gyümölcsös és könnyed, mint eddig, a komplexitás viszont
fokozódott. Minimális tannin, alacsony alkohol, maximális ihatóság és szórakoztatás. Ami nem romlott el, nem javítjuk, ami egyszerűen jó, nem bonyolítjuk. 🙂
Olaszrizling 2022
Rebeka 2022
Titkos fehér küvé
„Nem az ősöket kell követni, hanem amit az őseink követtek.” – Kassai Lajos
Pincénk birtokbora, egy sokkomponensű házasítás. Összetétele titkos, mert a célunk nem a fajták, hanem a termőterület és a pincefilozófiánk bemutatása általa. Alkonyi László írta egykoron az alábbi analógiát: ”…a fotós megfelelője a borász, a kép megfelelője pedig a bor. Az évjárat nem más, mint a fény, aminek megvilágításában készül a kép, a tárgynak pedig, amiről a képet készítjük a termőhely a megfelelője. S mi a szőlőfajta a hasonlat szerint? A fényképezőgép, amivel a képet készítjük. …
Találkoztak már olyan fényképpel, ami a fényképezőgépről kapta a címét?”
A magyar borkultúrában évszázadokon át ismeretlen volt a fajtabor. Senki nem ivott rizlinget vagy kadarkát. Ittak tokajit, csopakit, egrit, somlait. Pázmándon persze pázmándit. Ezt a hagyományt igyekeztünk újragondolni. A végeredmény egy szelíden illatos, kedves, komplex és jól iható természetes fehérbor.
RnR 2022
Rizling és rizling, rajnai és olasz, száraz fehér házasítás.
„Kergülj meg egy kicsit és csavarodj be!”– Hajdú-Bihari Napló, 1957.
A rajnai rizlingért egy kis kirándulást tettünk. No, nem messzire, csak a szomszédos Nadapra, aminek szőlőhegyén a fajta legendásan jól érzi magát. De az etalon mégiscsak Wachau, szóval hozzáigazítottuk kicsit a saját ízlésünkhöz és egyharmad résznyi olaszrizlinggel „pacifikáltuk” áradó
karakterét. Jó savú, férfias, friss karakterű küvé. Jellegét inkább az olasz, szerkezetét a rajnai adja, aromatikája hűvös, zöldfűszeres, virágos, fehér húsú gyümölcsös. Konklúzió: jól áll egymásnak a két fajta.
Johanna 2022
„Tudjuk” milyen a rozé. Szórakoztatóan könnyed, felejthető, éretlen savú, halványrózsaszín, tuttifrutti aromájú.
Na ez nem olyan.
A válogatott és érett kékfrankost egy éjszakán át áztattuk, spontán erjesztettük és 3 hónapig sokadtöltésű 225 literes hordóban seprőn érleltük. Elhagytuk a derítést, a szűrést, a szivattyúzást, palackozás előtt pedig felkevertük és a világ legegyszerűbb módszerével – gravitáció és gumicső – palackba töltöttük. A megszokottnál sötétebb, opálos, intenzív
pirosbogyós aromatikájú természetes bor, amit jó szívvel ajánlunk bármilyen paprikás vagy paradicsomos étel mellé, de még jobb szívvel főszereplőnek, bármilyen örömteli tevékenységgel kiegészítve.
Könnyűvér 2022
„A legnagyobb gondolatok mindig egyszerűek.” – William Golding
Közösségi vörösborunk – ami immár öt változatban készül – aktuális évjáratánál egy kicsit változtattunk. A kékfrankos aránya 80-ról 60%-ra csökkent, nálunk új játékosként bekerült viszont a cabernet. Az eredmény ugyanolyan gyümölcsös és könnyed, mint eddig, a komplexitás viszont
fokozódott. Minimális tannin, alacsony alkohol, maximális ihatóság és szórakoztatás. Ami nem romlott el, nem javítjuk, ami egyszerűen jó, nem bonyolítjuk. 🙂
Pét-Nat 2022
Kékfrankos természetes gyöngyöző rozé
Első PétNatunk, de a lelkes visszajelzéseknek köszönhetően biztos, hogy nem a utolsó. És nem tervezett gyermek, hanem csak úgy lett, az évjárat/időjárás/jóisten hozta így, és milyen jó, hogy hozta. 3 éves kékfrankos telepítésünk szűzterméséből készült, alacsony alkohol, kirobbanó gyümölcs, javarészt málnaszörp, nemrobbanó, moderált buborék (védelmi felszerelés nélkül nyitható!), friss savak, pici maradékcukor. Összesen 250 palack készült.
Néró 2021
Johanna 2021
Kékfrankos
Olaszrizling 2021
Budai Vörös 2020
A filoxéra óta tudtunkkal más nem készített ilyen házasítást 2019-ig. Ez a második évjárat és mindössze 280 palack készült, ezért az elérése is limitált: kapható Pázmándon a Bálint Boráriumban és nálunk a pincénél. Hogy lehetőség szerint mindenki megkóstolhassa, aki szeretné, háztartásonként max.1 karton (6 palack) vásárolható belőle.
Könnyűvér 2021
Már a harmadik évjáratunk a pázmándi közös vörösből. A „szokásos” Kékfrankos és Néró házasítás kb. 80%-20% arányban. 2021-ben visszatértünk az első évjárat stílusához: kevesebb tannin és szín, maximális gyümölcsösség a végeredmény.
RnR 2021
Rizling en Rizling, olasz és rajnai, Rákkenroll! Száraz fehér házasítás. Eddigi talán legszebb fehérborunk lett a 2021-es RnR.
Könnyűvér 2020
A „pázmándi közös vörös” második évjárata. Négy pázmándi borászat összefogásából született közösségi bor, amit minden pincészet maga készít el, de azonos szabályok mentén. Röviden: kékfrankos alapú száraz, vörös házasítás, hordómentesen. A miénkben 20% néró egészíti ki a kékfrankost, könnyed, gyümölcsös „jóidővörös”, a tavalyihoz képest egy kicsivel több struktúrával és tanninnal, alacsony (12%) alkohollal és rengeteg pirosbogyós gyümölcs aromájával. Készült 1100 palackkal.
LegyenVörös 2020
„Nekem mindegy, csak a színe legyen vörös,
Mint a hajnal alja, vörös,
Legyen mindegy, legyen vörös…”
Kétharmad részt Kékfrankos, egyharmad részt Merlot szőlőkből készült házasítás. A Kékfrankos 2019-ből, Merlot 2020-ból, tavaly találkoztak a pincében egy barrique hordóban és egy év békés együttlét után kerültek palackba, szám szerint 249-be.
Kadarka 2020
Könnyed, fűszeres kadarka, 50 éves, bakművelésű tőkékről, sok kézi munkával és kíméletes növényvédelemmel termesztett szőlőből. Spontán erjedés, egy év hordós érlelés, kíméletes palackozás. A pázmándi szőlőhegy „grand cru”-jéről, köves, délkeleti, szeles fekvésből. Készült 133 palack.
Néró 2020
A hűvös évjárat megadta a lehetőséget ennél a korai érésű fajtánál, hogy magas beltartalmi értékek mellett is alacsony alkoholú, vibráló savérzetű, gyümölcsös bor szülessen pincénkben. A nyílt kádas, spontán erjesztést egy év sokadtöltésű fahordós érlelés, majd alacsony kénszint melletti, derítés és szűrés nélküli, egyszerű palackozás követte. Jóivású, gazdag aromatikájú bor, teljességgel vegyszermentesen a pázmándi szőlőhegyről. Készült 260 palack.
Olaszrizling 2020
Olaszrizlingünk harmadik évjárata. A présházunk felett lévő keleti fekvésű, löszös talajú kert 40 éves, átoltott tőkéiről szüreteltük 3 részletben. Egyik rész 6 nap héjon tartás után használt barique hordóban, többi részlet tartályban pihent 9 hónapot. Természetesen spontán erjesztettük. Készült 470 palack.
Könnyűvér 2020
A „pázmándi közös vörös” második évjárata. Négy pázmándi borászat összefogásából született közösségi bor, amit minden pincészet maga készít el, de azonos szabályok mentén. Röviden: kékfrankos alapú száraz, vörös házasítás, hordómentesen. A miénkben 20% néró egészíti ki a kékfrankost, könnyed, gyümölcsös „jóidővörös”, a tavalyihoz képest egy kicsivel több struktúrával és tanninnal, alacsony (12%) alkohollal és rengeteg pirosbogyós gyümölcs aromájával. Készült 1100 palackkal.
Rozé La Grange 2020
Csodálatos mandarin 2020
A bort 1/3 rész cserszegi fűszeresből, 1/3 öregtőkés vegyes szőlőből és 1/3 rész rajnai rizlingből házasítottuk. 2/3-a részben héjon erjedt és hordóban érett. Nem lett vérbeli narancsbor, annál elegánsabb, könnyedebb, ezért a név: „csak” mandarin. És persze mert nagyra tartjuk Bartók Bélát. 🙂 Illatát a cserszegi, szerkezetét a rajnai határozza meg, íze pedig egyedi, aprókertekes, sosemvolt, nemislesztöbbé. Készült 280 palack.
RnR 2020
száraz fehérbor
…azaz rizling&rizling, olasz és rajnai egyenlő arányú házasítása. Az olasz a kedvességet, otthonosságot, a rajnai a rá jellemző csilingelő savakat hozta ebbe a házasságba. Egy spontán, tartályban erjedt, majd érlelt természetes bor, ami nem feszegeti a határokat, jóivású, friss, mégis vannak rétegei, ezáltal több síkon értelmezhető. Nem sértődik meg, ha jól behűtve vagy akár szódával turbózva fogyasztjuk, de akkor sem okoz csalódást, ha odafigyelve elmélyülünk benne. Készült 330 palack.
NarancsosKert 2019
szűretlen fehérbor
Egy újabb kísérleti tétel. Egybeszüretelt fehérszőlőből (ezerjó, mézesfehér, zalagyöngye), vörösboros eljárással, részbeni héjon erjesztéssel készült bor, ami 10 hónapig érett tölgyfahordóban, majd jött a csavar: a palackozás előtt kavartunk egyet a hordó alján összegyűlt finomseprőn és elvesztünk. Olyan gazdag és izgalmas illatokat és ízeket éreztünk, hogy merész döntésre ragadtattuk magunkat: így palackoztuk a bort. Az érlelési finomseprő tehát ott van minden palackban. Fogyasztható dekantálva a seprőről óvatosan letöltve, de mi azt ajánljuk: bontás előtt egy szolíd rázás éés…nem a megszokott fehérboros gyümölcsöket és virágokat kapjuk. Helyette zöld- és herbatea, birs, kompót, ásványosság. A kraft sörök rajongói tuti szeretni fogják, de egy próbát mindenkinek javaslunk, a horizont szélesítése mindig jó móka. És nagyon lehet főzni hozzá!
Néró 2019
száraz szűretlen vörösbor
Továbbra is kísérletezünk ezzel a roppant izgalmas fajtával, de úgy tűnik jó úton vagyunk. A ’18-as méltó folytatása, az évjáratnak megfelelően több gyümölccsel, a technológia folyományaként kevesebb újhordó hatással (másodtöltésű tölgyfahordóban érett), továbbra is kísérleti mennyiségben. Már csak a Bálint Boráriumban kapható!
Cabernet Sauvignon 2019
vörösbor
A ’17-es és a ’18-as után itt az utolsó cabernet tőlünk, a fókusz, terveinknek megfelelően átkerül a kékfrankosra. A bor alapanyaga a Csekésben termett Köllő Zsolti barátunk gondozásában. Ahogy eddig is: nem lehengerlő, hanem jól iható bort készítettünk a fajtából rövidebb héjon tartással, többéves-hordóban való érleléssel. Izgalmas, az évjáratot hűen tükröző karakter. Ebből már “gigantikus mennyiség”, 300 palack került forgalomba.
3Kert 2019
néró, kékfrankos, kadarka, csóka – száraz vörösbor
Három öregtőkés szőlőskert a pázmándi szőlőhegyen=3+1 bor. A kertenként külön elkészült 3 borból (kékfrankos, néró és budai vörös, azaz kadarka és csóka) palackozás előtt „lecsíptünk” egy kicsit és egy hordónyit érleltünk további négy hónapig, majd derítés és szűrés nélkül palackba töltöttük. Tettük mindezt azért, hogy a három különböző egyéniség egyesítse erőit, de mindezzel együtt el is veszítse magát és a lehető legtöbb figyelmet ezáltal a termőterületre irányítsuk.
Többéves érlelési potenciál, karcsú, elegáns, savakra épülő szerkezet, ásványosság, egyedi karakter. A pázmándi Szőlőhegy üzenete 2019-ből.
Budai Vörös 2019
száraz, szűretlen vörös házasítás (kadarka, csóka)
A 18-19. századi Budának – ami egy jelentős borvidék volt akkoriban – legfontosabb bortípusa egy kadarkából és csókaszőlőből készült vörös házasítás volt. A csóka megtámogatta a kadarkát színnel, savval, tanninnal, a bor így a korabeli körülmények között szállíthatóvá vált. A budai és pesti polgárságon túl ezáltal a bécsiek körében is keresett és megbecsült árucikké vált.
Ezt az egykor hagyományos bortípust szeretnénk megidézni és megismertetni.
Ötven éves, bakművelésű szőlőtőkék a pázmándi Cseplek-hegy tetején, DK-i fekvés, virágzó sorköztakaró, a szőlő közt gyümölcsfák. Talán legszebb szőlőskertünk borát zártuk szűretlenül mindössze 160 palackba.
(Update: Úgy látszik jól sikerült a bor :), egy fb poszt hatására el is fogyott a pincénél a kb. 100 palack, szemfülesek még elcsíphetik a Bálint Boráriumban és Bp-en a Van Boris-ban.)
Könnyűvér 2019
A pázmándi közös vörös!
Egy izgalmas kezdeményezés gyümölcse, barátainknál, a másik 3 pázmándi borászatnál is érdemes lesz keresni, hisz ez az első pázmándi közösségi bor! Részletek hamarosan a boros sajtóban, addig annyi, hogy egy könnyed, száraz, nagyon gyümölcsös borra készüljetek kékfrankos és néró házasításából.
http://www.konnyuver.hu
http://www.borsmenta.hu/beszelgetunk/itt-a-konnyuver

















